آگاهان محیط زیستی: تخریب لایه‌ اوزون، حیات در کره زمین را نابود می‌کند

ساخت وبلاگ

شماری از مطلب آگاهان نیلوبلاگ و فعالان مطلب محیط نیلوبلاگ مطلب زیستی نیلوبلاگ، در روز جهانی حفاظت از لایه‌ی اوزون می‌گویند که مطلب تخریب نیلوبلاگ این لایه، به معنای از بین رفتنِ مطلب حیات نیلوبلاگ در کل مطلب کره نیلوبلاگ‌ی مطلب زمین نیلوبلاگ است.

اداره محیط زیست ولایت بامیان، به مناسبت روز جهانی حفاظت از لایه‌ی مطلب اوزون، نیلوبلاگ امروز چهارشنبه، دوم میزان، برنامه‌ای را زیر عنوان «نقش نهادهای مدنی و جوانان در حفظ محیط زیست» برگزار کرده است.

دولت‌شاه پویش، آگاه محیط زیستی و استاد دانشگاه بامیان در این برنامه گفت، اخیراً خبرهایی از ایجاد حفره در لایه‌ی اوزون و حتا از بین رفتن آن منتشر می‌شود که در این صورت، حیات در کل کره‌ی زمین با خطر مواجه خواهد شد.

به گفته‌ی آقای پویش، اشعه‌های ماورای بنفش دو نوع می‌باشند که «الف» و «ب» نام‌گذاری شده است. به گفته‌ی وی، قبلاً باورها بر این بود که تنها اشعه‌ی «الف» برای زنده‌گی انسان‌ها خطرآفرین است؛ اما براساس تحقیقات تازه، اشعه‌ی ماورای بنفش «ب» نیز سبب از بین رفتن بعضی از زنده‌ جان‌ها به‌ویژه نوعی از ماهی‌ها در آب می‌شود. پویش افزود که این خود باعث از بین رفتنِ یک چرخه‌ی غذایی در جهان می‌شود.

به نقل از این استاد دانشگاه، نفوس جهان تا ۳۰ سال دیگر به نُه میلیارد نفر افزایش خواهد یافت و هرقدر جمعیت زیاد شود، به همان پیمانه به منابع غذایی بیش‌تر نیاز است.

آقای پویش گفت که اگر لایه‌ی اوزون بر اثر فعالیت‌های ناسنجیده و مخرب بشر از بین برود، امکان تولید غذای کافی برای تمام انسان‌ها ممکن نخواهد بود. در این صورت، احتمال دارد جهان دوباره به دوران پیش از انقلاب سبز برگردد که میلیون‌ها نفر بر اثر گرسنه‌گی در نقاط مختلف دنیا تلف شدند.

براساس معلومات این استاد دانشگاه، پس از قرن هژدهم وقتی جهان صنعتی شد، با تولید و استفاده از فلوروکاربن‌ها و گازهایی که بیش‌تر در صنایع یخچالی کاربرد دارند و هم‌چنان انتشار آن در هوا، لایه اوزون دچار حفره گردید.

دانشمندان برای نخسیتن‌بار در قطب جنوب متوجه یک حفره در لایه‌ی اوزون می‌شوند. آقای پویش گفت که به‌منظور حفظ لایه‌ی اوزون، بعدتر «پروتوکل مونترال» در کانادا تصویب و کشورهای صنعتی به آن می‌پیوندند تا استفاده‌ی فلوروکاربن‌ها را محدود و به جای آن از هایدروفلوروکاربن‌ها استفاده شود.

لایه‌ی اوزون، فیلتری است که به شعاع مخرب و مضر نور خورشید اجازه نمی‌دهد تا به زمین بتابد و حیات زنده جان‌ها را تهدید کند. به گفته‌ی آگاهان محیط زیست، این لایه در ده تا ۲۵ کیلومتری زمین، در هوا قرار دارد.

محیط زیست و چالش‌های آن در بامیان

کریم فروغ فعال مدنی در بامیان، نقش جامعه مدنی و جوانان را در حفاظت از محیط زیست و لایه‌ی اوزون مهم می‌داند. آقای فروغ می‌گوید در کنار این که جامعه مدنی نقش نظارتی دارد، می‌تواند آگاهی‌دهی نیز کند و مردم را از اهیمت محیط زیست سالم باخبر سازد.

به گفته‌ی فروغ، جوانان و جامعه مدنی می‌توانند در هم‌آهنگی با هم به نشر مقالات و نوشته‌هایی با موضوعات محیط زیستی در نشریه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، بپردازند تا نقش اطلاع‌رسانی و آگاهی‌دهی خود را انجام داده باشند.

اما دولت‌شاه پویش، استاد دانشگاه بامیان گفت که ریاست محیط زیست و سایر اداره‌های مربوط در این ولایت، باید توجه جدی داشته باشند و با نظارت از شهر و بازار، مانع فعالیت‌هایی شوند که به محیط زیست و به‌خصوص لایه‌ی اوزون آسیب می‌رسانند.

این استاد دانشگاه می‌گوید که گرمایش زمین نقش بسیار اساسی در تخریب لایه‌ی اوزون دارد. بنابر این، شهروندان می‌توانند استفاده از موترهای شخصی را کم‌تر کنند و افزون بر آن، نصب فیلتر در دودکش‌های بخاری در فصل زمستان و استفاده‌ی درست از انرژی برق، نیز در حفاظت از لایه‌ی اوزون کارآ و ممد است.

ابراهیم دادفر، رییس اداره محیط زیست بامیان نیز نقش جوانان و جامعه مدنی را در حفظ محیط زیست بسیار بااهمیت عنوان کرد.

آقای دادفر به گونه‌ی نمونه از شکار یک بُز کوهی یادآوری کرد که دو روز پیش در دره شکاری از مربوطات ولسوالی شیبر این ولایت توسط چند نفر با تفنگ شکار شده بود.این موضوع در شبکه‌های اجتماعی خبرساز شد و فرماندهی پولیس بامیان از آغاز بررسی و رسیده‌گی به این قضیه خبر داده بود.

رییس اداره محیط زیست می‌افزاید که براساس آخرین معلومات، شکارچی‌ها از سوی پولیس شناسایی و به نهادهای عدلی و قضایی سپرده شده‌اند. وی تأکید می‌کند که حیات وحش جزء سرمایه‌ی ملی کشور است و باید حفظ شود.

به گفته‌ی آقای دادفر، اگر جوانان بی‌تفاوت باشند و نقش و مسوولیت خود را درست ادا نکنند، ساحات حساس محیط زیستی در بامیان از بین خواهد رفت و در این صورت، چالش‌های محیط زیستی نظیر خشک‌سالی، آلوده‌گی هوا و سیلاب‌ها زنده‌گی مردم بی‌شماری را در بامیان و مناطق مرکزی تهدید خواهد کرد.

وی از جوانان و نهادهای مدنی خواست که در راستای حفاظت از محیط زیست با این اداره همکار باشند. رییس محیط زیست بیان داشت، هر انکشاف و فعالیت اقتصادیِ که صورت می‌گیرد و تأثیرات سوء محیط زیستی دارد، باید متوقف و برای آن بدیل جست‌وجو شود. در غیر آن خطر جدی‌ای برای زنده‌گی مردم به‌وجود خواهد آمد.

مسوولان اداره محیط زیست کشور می‌گویند که براساس آمار ارائه شده از سوی سازمان صحی جهان، سالانه یک‌هزار نفر در افغانستان تنها بر اثر بیماری‌های ناشی از آلوده‌گی هوا جان می‌دهند.

8 صبح

زراعت در افغانستان (یاول سبز 100%زراعتی)...
ما را در سایت زراعت در افغانستان (یاول سبز 100%زراعتی) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 4tawab885 بازدید : 356 تاريخ : جمعه 21 آذر 1399 ساعت: 7:16